Μια κλασική έκφραση που ακούνε αρκετοί συνάδελφοι adwords experts από τους πελάτες, «δεν πουλάω». Φαντάζομαι πόσο πολύ αγγίζω όλους εσάς που είστε συνάδελφοι και νιώθετε ένα φούντωμα και μόνο που το διαβάζετε, ανακαλώντας παλιές άσχημες αναμνήσεις.
Έτσι λοιπόν και μεις στην εταιρεία μας συναντήσαμε τέτοιες περιπτώσεις και θα σας διηγηθώ μια από αυτές για να σας κάνω να νιώσετε μια ανακούφιση και ίσως αν ακολουθήσετε και σεις τη στρατηγική μας να νιώσετε ακόμα καλύτερα.
Ήταν ένα πρωινό, πουρνό-πουρνό κατά τις 11πμ, όταν με καλεί στο κινητό μου πανικόβλητη η project manager της εταιρείας, γεμάτη μίσος και νεύρα για έναν πελάτη. Αφού λοιπόν μέσα από τη σύγχυση της κατάλαβα το πρόβλημα, κάλεσα έκτακτο συμβούλιο τους συναδέλφους για να ενημερωθώ πλήρως για τον πελάτη.
Αυτό που είχε γίνει είναι να γκρινιάζει ο πελάτης για το eshop του, λέγοντας οτι οι διαφημίσεις adwords που κάνουμε δεν έχουν απόδοση και δε φέρνουν πωλήσεις. Οι συνάδελφοι προσπαθούσαν να του δώσουν να καταλάβει τη πραγματική αιτία του προβλήματος αλλά αυτός δεν άκουγε κουβέντα. (Κάποιος τον είπε και βλάχο μάλιστα). Έτσι έπρεπε να λειτουργήσω σαν πυροσβεστήρας και να δώσω μια λύση στο πρόβλημα με το πελάτη. (Μόνο τους δύσκολους μου δίνουν εμένα )
Έχοντας στο χέρι τις αναφορές και ένα λαπτοπ ανοιχτό με τις καμπάνιες του, τον καλώ στο τηλέφωνο. Αφού άκουσα μερικά «καντίλια», ήρθε η σειρά μου να απαντήσω ξέροντας οτι ο τύπος δε καταλάβαινε από νούμερα, στατιστικά, ορολογίες κτλ. Έπρεπε με κάποιο τρόπο να του δώσω να καταλάβει οτι από πλευράς μας όλα κυλούν ομαλά, οι διαφημίσεις πάνε περίφημα, έρχονται πολλοί δυνητικοί πελάτες στο eshop του και το οτι δε πουλάει δεν είναι δικιά μας ευθύνη αλλά δικιά του.
Απόσπασμα από τη κουβέντα μας:
Εγώ: Αφού λοιπόν δε καταλαβαίνετε με τα νούμερα θα σας το πω με 2 παραδείγματα για να πιάσετε το νόημα.
Έστω οτι είσαστε ταβερνιάρης στη Βάρη και γω είμαι ο τσολιάς απ’έξω από τη ταβέρνα. Σταματάω ένα αυτοκίνητο με μερικές κυριλέ κυρίες που ψάχνουν για φαγητό και τις βάζω μέσα στο μαγαζί. Κάθονται και πάτε εσείς να πάρετε παραγγελία και σας ζητάνε αστακομακαρονάδα, γαρίδες και 2 πίτσες. Τους λέτε εσείς οτι το μαγαζί δε διαθέτει αυτά τα φαγητά και φεύγουν. ΠΟΙΟΣ φταίει που χάσαμε αυτούς τους πελάτες??
Πελάτης: ΕΣΥ!
Εγώ: Φυσικά φταίω εγώ! Γιατί σας έφερα μέσα στο μαγαζί (eshop) υποψήφιους πελάτες εντελώς τυχαίους που ζητάγανε αντικείμενα που δεν έχετε εσείς.
Επόμενο παράδειγμα: Στην ίδια περίπτωση σταματάω ένα αυτοκίνητο με αντροπαρέα που τους ρώτησα και μου είπαν οτι ψάχνουν για κοκορέτσι. Έτσι λοιπόν τους λέω οτι έχουμε το καλύτερο κοκορέτσι στη περιοχή και τους έπεισα να κάτσουν. Μπαίνουν μέσα, βλέπουν το κοκορέτσι και λένε οτι είναι μπαγιάτικο! Γι’αυτό σηκώνονται και φεύγουν. ΠΟΙΟΣ φταίει που χάσαμε αυτούς του πελάτες?
Πελάτης: Ο χασάπης! (ο ίδιος δε φταίει ποτέ)
Εγώ: Όπως βλέπετε σε αυτή τη περίπτωση δε φταίω εγώ, γιατί σας έφερα υποψήφιους πελάτες που ψάχνουν κοκορέτσι και πουλάτε. Έτσι το ίδιο ισχύει για το eshop. Αν δείτε στις αναφορές σας φέρνουμε χρήστες που ψάχνουν τα αντικείμενα που πουλάτε με μεγάλη επιτυχία CTR πάνω από 15% . Πρέπει εσείς να βρείτε γιατί δεν αγοράζουν οι χρήστες που ξέρετε τα αντικείμενα.
Πελάτης: Χμμμ αυτή η τηλεφωνήτρια θα τους λέει μαλακίες. Θα την απολύσω!
Εγώ: Κάντε οτι θέλετε, εμείς σας κάνουμε διαφήμιση και έρχονται πολλοί υποψήφιοι πελάτες!
Πελάτης: Καλώς..
Πληροφοριακά στο eshop του έχει πιο ακριβές τιμές ακόμα και από μεγαλοκαταστήματα αλλά δε του λέμε τίποτα γιατί θα μας κατηγορήσει οτι επεμβαίνουμε στη δουλεία του.
Ελλαδιστάν αλλά πρέπει να καταλάβει ο κόσμος οτι το AdWords κάνει διαφήμιση και δεν ευθύνεται για τη πώληση! Από κει και πέρα σε συνεργασία με το πελάτη μπορεί να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος για να γίνεται περισσότερη διαφήμιση στα αντικείμενα που το κάθε eshop ή υπηρεσία έχει περισσότερη δυναμική έναντι στο αγοραστικό κοινό. ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ!
Από κει και πέρα είναι ευθύνη του ίδιου αλλά και στο τμήμα marketing της επιχείρησης του που ακολουθεί. Δε μπορούμε να κάνουμε κάτι εμείς…